- 30-45% Tanniner/polyphenoler
 - Flavanoler: antioxidanter, signifikanta i oxideringsprocessen (påverkar både färg och smak)
 - Flavonoler: antioxidanter
 - Anthocyaniner: pigment, finns också i bl.a. bär (blåbär, hallon, m.fl.)
 - Phenolsyror: smakar strävt och beskt
 - <5% Alkaloider
 - Koffein/tein: bitter smak; uppiggande
 - 20% Protein och aminosyror
 - Aminosyror: vissa smakar sött/umami; teanin är uppiggande
 - Protein: finns i högre halter än fria aminosyror; har stor del i smak, speciellt i degraderade former (t.ex. till aminosyror eller
 - 30-45% Sockerarter
 - Monosackarider: söta (men i låga nivåer)
 - Polysackarider: smakar ingnting (men kan brytas ner till kortare, söta sockerarter)
 - Cellulosa, hemicellulosa, pektin och lignin: ger struktur
 - <5% Lipider
 - Fetter spelar sällan del i te, och kommer inte ut i den färdiga brygden, men i produktionen av vissa teer (spec. rullade oolong) är processningen delvis designad för att degradera lipider till mer aromatiska ämnen.
 - 0,5% Klorofyll
 - 5% Minerala salter: bl.a. fluor; lågt i natrium
 - Flyktiga ämnen
 - Extremt låga vikter, men ofta viktiga för aromen.
 
söndag 7 oktober 2012
Tebladets innehåll
Ett färskt teblad består av cirka 90% vatten. Torrvikten i ett teblad består normalt av (ungefär, och förenklat):
Etiketter:
Tekemi
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar